пятница, 3 мая 2013 г.

З Великоднем, Україно!

            Наближається Великдень - одне з найвеличніших і наймудріших свят українців. І хоча його святкують на усій планеті, вважається що на Україні це свято найяскравіше. 


Особливо великодневий стіл, а після Великого Посту це звучить дуже актуально. Ось як описується перехід від посту до святкового столу у збірці "Великдень в Україні": 

          "Про розкіш великоднього столу в Україні, імовірно в заможних родинах, з захопленням писав колись Олександр Терещенко":
             "В Україні святкують Великдень веселіше і заможніше, ніж на півночі. В кілька рядів ставлять на стіл паски, що пеклися на різних солодощах та пахучому корінні. Разом з паскою, в яку встромлена гілочка свяченої верби і воскова свічка, - тарелі яєць, пофарбовані на різні кольори: жовтий, синій, червоний; начинене порося з хріном у зубах, а по боках його - зелень і овочі; смажена гуска, гиндик, телятина, вуджена свиняча шинка, ковбаса, сало, шматок чорного хліба, солодкі пиріжки, сир, сметана, сіль, карафка з горілкою, настоянки та наливки. Під вагою великодніх наїдків та напитків гнуться столи, і все це не здіймається протягом цілого тижня..."
             В підвенних стапех України існує цікавий звичай ставити на великодній стіл, поміж напитками та наїдками, тарілку, на якій могилкою насипана земля з зеленою травичкою, що росте з неї. Для цього здебільшого сіють овес - за 2 тижні перед святами. Зелень повинна вирости так, щоб у ній могло сховатися яйце, отже досягти 7-8 см.
          Навколо цієї "могилки", поміж зеленню кладуть стільки червоних крашанок, скільки в цій хаті померло рідні. Отже це ніби символічна могила. Вона стоїть на столі поруч з паскою цілий тиждень....
            Це дуже гарний звичай, і його - на наш погляд - варто б поширити і в інших місцевосятх України."
           Ще багато цікавого можна дізнатися про святкування Великодня. В останній тиждень перед святом у читальному залі ЦБ ім.Крупської було розгорнуто тематичний перегляд "З Великоднем, Україно!" 

Як святкувати Великдень, як готувати пасхальний стіл, як дотримуватися правил у цьому святкуванні, чим відрізняється український Великдень від цього свята в різних країнах, звичаї, обряди, розваги і підготовка до поминального тижня - питання, цікаві кожному, розкриваються у книгах, представлених на перегляді.






         До речі, якщо вам було цікаво дізнатися про великодній стіл у наших пращурів, то майте на увазі, що маленька книжечка, яку ми вже згадували вище, розповість ще багато цікавого і завжди до ваших послуг.
        6 травня наш тематичний перегляд помандрує на бібліотечний майданчик на острів Хортицю. Його буде розміщено на території історичного копмлексу "Запорізька Січ". Запрошуємо і чекаємо! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий