четверг, 29 марта 2012 г.

          
          28 лютого Центральна бібліотека ім.Крупської зібрала завідуючих усіх філій ЦБС для дорослого населення на семінар "Книжковий стадіон: здоров'я, краса, довголіття". Семінар був проведений в ознаменування 2012 року - Року спорту та здорового способу життя. Бібліотекарі обговорювали питання роботи з читачами на тему спорту та здоров'я, а також відбулися цікаві знайомства.
         Семінар відкрила директор ЦБС для дорослих Долина Лариса Михайлівна, орієнтуючи бібліотечну роботу на виконання Наказу Президента України.
          Консультацію про особливості роботи бібліотекаря у Рік спорту та здоров'я і методичне забезпечення цього процесу надала завідувачка методико-бібліографічного відділу Семешко Валентина Геннадіївна. Вона презентувала також методичні поради з популяризації паралімпійського спорту "Від перемог у спорті - до успіхів у житті" (друковане видання).


         Головний бібліограф ЦБС для дорослих Орлова Оксана Олександрівна порадила малі бібліографічні форми як ефективний засіб інформування читачів з питань здоров'я. 
         Сучасні технології на службі бібліотекаря продемонстрували колеги з бібліотеки - філії № 18 ім.Комарова запропонувавши присутнім відео-лекторій "Кінематограф проти наркотиків".
         Досвід роботи філій у напрямку популяризації спорту та здоров'я був представлений на "бібліотечному полігоні".    
Завідувачка бібліотеки № 5 ім.Б.Хмельницького Марина Юріївна Ковальова розповіла про проведення Дня здоров'я у своїй бібліотеці. Усі інші бібліотеки поділилися досвідом у реалізації перших кроків загальносистемної програми "Інформаційний лікар". 
        Серед гостей семінару був віце-президент Всеукраїнської асоціації бойових мистецтв  "СПАС", директор спортивної школи БМ "СПАС" Рижов Костянтин Анатолійович. Він продемонстрував документальний фільм про діяльність школи та розповів про історію виникнення асоціації. 


         Приємно й весело пройшла пауза для відпочинку "Австралійський дощ", яку запропонувала присутнім бібліотекар ЦБ Лариса Борисівна Недря.Це дає можливість швидко відпочити та відволіктися від великої кількості інформації. Здається, усім сподобалося!




         Цікавою була розмова з представниками Центру інвалідного спорту "Інваспорт" - начальником учбово-спортивного відділу Павєльєвою Іриною Петрівною та замісником директора ДЮСШІ Самородіною Наталією Анатоліївною. Виявляється, що запорізькі паралімпійці мають надзвичайні успіхи у спорті. А першим чемпіоном Паралімпійських ігор з початку їх заснування був наш запорізький паралімпієць Микола Здот.
        Бібліотекарі отримали координати "Інваспорту", консультацію про можливість читачів-інвалідів залучитися до паралімпійського спорту та підтримку Центру "Інваспорт".
        Всю цю інформацію було доведено до відома читачів.





        Надзвичайно приємною була зустріч з керівником студії східного танцю, викладачем Ліги професіоналів східного танцю Інною Провоторовою. Кожній жінці, незалежно від віку, хочеться якнайдовше залишатися стрункою, здоровою й привабливою. У цьому, як розповіла Інна, дуже допоможуть східні танці. Бо це прекрасна гімнастика як для усього організму жінки, так і для органів черевної порожнини та малого тазу зокрема. Лікувальні властивості східних танців, виявляється, надзвичайно широкі. Фахівець проконсультувала також про те, з якого віку дівчинку приводити у студію і підкреслила, що вікової межі у занятті танцями практично немає. І звичайно ж затанцювала!


        Закінчувався семінар веселою хвилинкою: онучки Лариси Михайлівни самостійно підготували театр однієї пісні - Володимира Висоцького "Фіззарядка", яка була адаптована до теми семінару.




*     *      *      *     *     *     *    *




         14 лютого, у День усіх закоханих, планета святкує також Всесвітній день зцілення звуком. В цей день люди з усих куточків планети об'єднуються, аби сформувати свій намір, підсиливши його звуком, і надіслати Матері - Землі свою любов і вдячність. Звук у поєднанні з наміром отримує здатність зцілювати. В цей день співають звук "а" і шлють вібрації своїх сердець, котрі будуть вступати в резонанс у різних кінцях планети. Таким чином ми зможемо здійснити значні позитивні зміни на планеті Земля. 
          Ініціатором цього Всвесвітнього дня став американський лікар Джонатан Гольдман - вчений, що досліджуе цілющу силу звуків. Він впевнений, що усього лише вісім тисяч людей, що співають разом з наміром духовного зцілення, можуть принести Мир на Планету. Він називає цю акцію "Небесний Хор" і закликає таким чином створювати позитивні зміни на нашій Землі і в тілі кожної людини. Гольдман дуже популярна особа в Америці, він композитор, письменник, вчитель, автор книг по зціленню звуком. Він очолуює некомерційну асоціацію цилітелів звуком в США. Автор книги "Зцілюючі звуки. Сила гармонії". Створив більш ніж 20 альбомів зцілюючої музики.
          Зцілювати звуком можна не тільки планету, але й людину. Для кожної людини у кожному конкретному випадку підходить певний набір звуків. Про таке явище зібралися поговорити бібліотекарі й читачі. Так у читальному залі відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню зцілення звуком.
          Звукотерапія була добре відома у давніх народів. Так, наприклад, у Стародавньому Китаї звук "ХЕ" використовувався для лікування онкологічних хвороб. Промовляти звук треба було дев'ять разів за кожну процедуру. Ліву руку при цьому клали на хворий орган, праву - зверху лівої.
         Всі присутні в залі вчилися правильно проводити процедуру лікування звуками. Розглядалася звукотерапія давніх греків, рицарів - розенкрейцерів, давньоіндійські мантри, а також  поради доктора тібетської медицини В.Востокова.
        Наступним епізодом було лікування  звуками церковних дзвонів. За допомогою відео в бібліотеці звучали чисто й святково ці цілющі звуки. 
        Загальновідомий вплив на організм людини  музики, особливо цим славиться Моцарт. Існує навіть вираз "терапія Моцартом". Так завдяки щоденному прослуховуванню Моцарта вилікувався від заїкання французький актор Депард'є. Вкрай важливо яку музику слухає людина. Кожна людина має свій звук, свою тональність, які є продовженням його душі, станом його почуттів і думок. Треба тільки знати, який ритм необхідний конкретній людині, і тоді ця музика здатна його зцілити, покращити душевний стан, створити атмосферу гармонії не тільки для цієї людини, а й для усих оточуючих взагалі. Найкраще створює атмосферу позитиву й гармонії класична музика. Звучала жива музика скрипки - викладач музичної школи №1 Вакуленко Ніна Анатоліївна продемострувала, що музика може бути приємною, може позитивно викликати позитивні емоції й радість, але може  і пригнічувати, викликати депресію, стан тривоги й дискомфорту.
        А ще присутніх закликали якнайчастіше співати. Навіть якщо людина не має слуху, не знає потрібної тональності, частоти, все одно позитивний ефект обов'язково буде! Співайте хоча б по десять хвилин в день - вашому організму це дуже сподобається, особливо серцю.
        Як продовження нашого існування у оточуючому середовищі сприймаються звуки природи: шелест дерев, звуки дощу, спів птахів і т.п. Прекрасні відеофільми ілюстрували розповідь про лікування природними звуками.
        До заходу була підготовлена книжково-ілюстрована виставка - порада "Слухайте тільки прекрасне", яка знайомила читачів з літературою, присвяченою зціленню звуками.
        По закінченні розмови кожен отримав пам'ятку "Лікувальний вплив музики на організм людини". А далі звучав "Небесний Хор" - весь зал п'ять хвилин вимовляв звук "а".
        Ми впевнені, що цією акцією долучилися до Всесвітнього небесного хору, бажаючи планеті добра, миру й здоров'я. Це наша звукова "валентинка" Планеті Земля!
       

Комментариев нет:

Отправить комментарий