вторник, 11 марта 2014 г.

Шевченкове свято

          
         

5 березня в читальному залі Центральної міської бібліотеки ім. Н.К. Крупської за підтримки міського управління культури і мистецтв відбулося літературно-мистецьке Шевченкове свято з нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Захід є складовою частиною загальносистемної Програми «Пророк, народжений Україною», в якій працює Централізована бібліотечна система для дорослого населення у 2013-2014 роках. До свята розроблено книжково-ілюстративну виставку-триптих «Наша Шевченкіана», на якій експонуються книги, періодичні видання, ретроспективні та сучасні друковані документи - видавничі проекти, що представляють історичні та новітні дослідження феномену особи та творчості Т. Г. Шевченка.

Серед представлених видань – ювілейне видання «Кобзаря» преміум-класу (друк на високоякісному шведському офсеті, обкладинка з елітного італійського палітурного матеріалу; тиснення обкладинки й бронзове фарбування виконане ручним
способом).
Це  ювілейне відання відрізняється від інших не лише поліграфією та розкішним оздобленням, а й тим, що є максимально повним зібранням поетового спадку, поданого у авторському варіанті, причому деякі поезії практично невідомі широкому загалові.

          Багато праць, особливо тих, що зявились недавно, доповнюють стандартний образ Шевченка-борця. Виставковий проект і саме свято пропонують образ Тараса Шевченка – поета, митця, якого ще належно не оцінено.


       Так   сталося, що Шевченко-поет заслонив собою Шевченка - талановитого маляра, видатного художника, тонкого й високомайстерного гравера. А ще Тарас Григорович працював як скульптор і залишив (можливо, сам того не підозрюючи) вагомий слід в архітектурі. Дякуючи його детальним й технічно бездоганним малюнкам памяток українського бароко XVII-XVIII ст., зараз можливе відтворення унікального архітектурного стилю. Малюнки Шевченка стали чи не єдиним джерелом інформації для сучасних архітекторів-реставраторів.
          Читачеві було цікаво дізнатися про те, що Кобзар виступав також як талановитий актор-аматор і чудово співав. Окремою лінією була представлена інформація про родовід та особисте життя Кобзаря.

           Захід відбувся при підтримці Кафедри сценічної майстерності ЗНУ та Запорізького училища ім. П. Майбороди.


Комментариев нет:

Отправить комментарий