пятница, 20 декабря 2013 г.

Книга - гостя


            ЦБ отримала чудовий подарунок із Чернівців - книгу "Микола Смолінський. Запрошую Вас до мікрофона…»



           «…Помилився той, хто сказав, що нема незамінних людей. Це твердження взагалі – абсурд. Його виразно спростовує добре відоме і для багатьох близьке імя – Микола Смолінський – журналіст-феномен, людина, у якої не було ворогів і опонентів… Микола був поетом і естетом своєї  справи, великим патріотом, який презентував лише найкраще, найсвітліше, найоптимістичніше з того, що було в його часі», - так про нього сказала відома у світі журналістики Віра Китайгородська у передмові до книги.

            Інший автор передмови (їх три) - Василь Джуран – так говорить про Миколу Смолінського: «Смолінський – журналіст від Бога, особистість багатогранна.  Він справді той, хто на землі носив у душі Вічність..»
           У жовтні цього року володарю  оксамитового голосу, дивовижно теплій, делікатній людині і великому буковинцю сповнилось би 60 років.
Сестра Миколи  Смолінського Марія Чаглій видала цю книгу до його ювілею. «Я думаю, що кожна людина шукає свою висоту, свій ідеал. Для мене ж моїм ідеалом, моїм учителем і порадником був старший брат» - пише пані Марія.

          Книга складається з 4 частин. Перша частина – то радіо-інтеревю Миколи Смолінського з різними людьми, починаючи з простого колгоспника і закінчуючи дуже відомими особами, як Софія Ротару, наприклад.  З якою повагою журналіст веде розмову з кожним із них!
Друга частина – то газетні статті, листи пана Миколи і його нагороди, кількість яких вражає. Третій розділ присвячено спогадам рідних і друзів про журналіста. І останній розділ – «Фото на згадку» -  це життєвий і  творчий шлях Миколи Смолінського у світлинах.


          Наша бібліотека отримала цей подарунок від відомої запорізької журналістки Віри Середи. Пані Віра передала нам книгу і текст інтервю з Марією Чаглій. Як розповіла нам Віра Павлівна,  Микола Смолінський -  її улюблений радіо-журналіст, і вона ніколи не пропускала його передачі. Ій пощастило побувати на святкуванні 60-річного ювілею Миколи Смолінського, де вона і зустрілась  з пані Марією.

           І це не перший подарунок із Чернівців, який нашій бібліотеці привозить з цього славного буковинського міста Віра Середа, за що ми їй особливо вдячні. Були і чудові поетичні збірки однієї з найталановитіших поеток України – Тамари Севернюк.
           Микола Смолінський був учнем Тамари Севернюк. І перше вступне слово до нашої книги – гості теж пані Тамари.


           Ця книга розрахована на широке коло читачів. Звичайно, особливо цікавою вона стане для майбутніх журналістів. Але людські долі, про які розповідав неповторний голос Миколи у його радіопередачі, не залишать байдужими нікого.



Комментариев нет:

Отправить комментарий